Бай Ганьо Пиар

След “Бай Ганьо прави избори” и “Бай Ганьо журналист” това ми се струва е естественото продължение на историята в наши дни, което още не е описано художествено. Ако Бай Ганьо фалшифицираше избори и маскареше опоненти по вестниците, той със сигурност е някъде в миналото хилядолетие. Днес Пиарът се превърна в инструмент за манипулация на самите медии, по-силен от собствеността, цензурата или неграмотността на публиката. Определено по-легален и със сигурност по-ефективен. Маскиран като политически дебат между опозиция и управляващи или като показна акция, демонстрираща ефективно и прозрачно действие на властите, пиарът е всичко, което ни се предлага – зрелище, скандал без никакви правни основания, който обаче е винаги с претенцията че защитава някакви принципи – свобода на словото, борба с корупцията, демокрацията или националната идентичност. Той завладява обществото, отвлича дневния ред, разделя общности, сее смут и недоверие, губи човешко време. Че имидж мейкърството измести полиси мейкинга е ясно отдавна. Че го измести напълно и изцяло, е нещо, с което не трябва да се свиква. Но тук иде реч за друго.

Животът отново показа, че е по-изобретателен от авторите на сатири. Вчера Бай Ганьо Пиар държа една жена вързана с белезници с часове на тротоара в центъра на София, без достъп до адвокат, в нарушение на закона, който сам е писал, заплювайки в лицето категорията “човешко достойнство в България”.

На нейно място може да бъде всеки. За това става въпрос.

Една друга жена с енергийна фирма преди време попадна в пиарската месомелачка на властта. Първо обявиха, че такава жена няма, после я поканиха на среща, за да каже тя, че е съгласна да я придобие държавата.

На нейно място може да бъде всеки. За това става въпрос.

Идеите, които в модерния свят са символ на прогрес – ненасилие, толерантност, дебат, Бай Ганьо Пиар ни ги презентира като заплахи и беше готов да ги отхвърли с референдум. За радост на данъкоплатеца, не се наложи, защото идеите бяха изнасилени и после изгонени.

На тяхно място може да бъде всяка една идея. И за това става въпрос.

В такава среда не можеш да водиш дебат, защото всяка позиция се пришива на един или друг политически интерес, а той както знаем е користен, хищнически интерес. Невъзможността да се излезе от Пиара на Бай Ганьо е невъзможност да се разговаря по принципни въпроси.

Ако едно време плашеха с терор и на тъмно, днес плашат публично и в ефир.

Ако тогава хора загиваха заради идеите си, днес хора живеят с подменени публични образи за себе си, обратни на действителните.

Защото така се опитва да живее Бай Ганьо Пиар – българската власт, която е заета да се преструва на нещо което не е, която разбира политиката като изкуство на привидното. Която може да превърне всекиго в привидение.  За тази власт става въпрос. А не за нечия вина, морал или предприятие.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s