Голямото четене и количествените методи

гласуването като технология на избор се прилага все по-често и към всякакви области на социалния живот. с гласуване се решава не само кой ще управлява, но и кой пее или танцува най-добре, кой е най-умен или най-оцелял. И победителят от вота винаги печели награда.

Но какво спечели романът “Под Игото” – победител в надпреварата за любим роман на българския читател в кампанията “Голямото четене”?

Нов прочит? Ново осмисляне? Диалог с нови проблеми и съвременни творби? Нова аудитория или актуалност?  Защо хората гласуваха за него? Каква е връзката между романа и неговия читател? Дали е главата “Радини вълнения” или ” Историята на един невъстанал град” или тривиалния факт, че твърде често се изучава в училище… Това не стана ясно и не може да се узнае по метода на количественото измерване на прочити. Защото всеки прочит на една книга е уникален, личен и не може да се сумира с други. Защото за де се види как някой чете не го каниш да гласува а да обсъжда.

Да де, ама ще попита някой: като има различни прочити защо няма дебат? Може и да има, ама да не е отчетен в кампанията. А може и да няма.

Преди пет години се случи да развеждам един японски професор по икономика в София. Професорът поиска да го заведа в книжарница. Каза: “Аз мисля, че книжарницата е огледало на духовния живот в една страна”. Заведох го на пл. Славейков, защото той казва повече за духовния живот в България. От музикалния магазин на ъгъла професорът си избра два диска с ромска музика и остана много доволен.

Огледало ли е Голямото Четене на духовния живот в страната или много шум за нищо и за много пари.

А иначе… на мен любим ми е Алеко. Защото като четеш Алеко се оглеждаш едновременно в няколко свята – този на Бай Ганьо, този на Алеко и този на света..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s